Time-out Dolf Verroen & Hanneke de Jong.

1. Zakelijke gegevens

Onderdeel A

A.      De titel van het boek is Time-out.

B.      De namen van de auteurs zijn Dolf Verroen & Hanneke de Jong.

  1. Naam  van de uitgever is Leopold. Uitgave jaar is 2010 het boek heeft 128 bladzijden. Ik heb de eerste druk gelezen.

 

2. Samenvatting van het boek

Als Roos-Anne op televisie haar bijzondere achternaam ziet bij een documentaire over een kunstenaar. Begint ze na te denken en denkt ze kan dat niet mijn familie zijn. Dus stuurt ze een mailtje naar die man met de vraag of hij misschien geen familie van haar is. Want Roos-Anne leeft alleen bij haar moeder en die vermijdt het onderwerp ‘familie’ ten allen tijde. Altijd als ze over het onderwerp familie begint wie haar vader is of haar opa en oma reageert die moeder niet of gaat over een ander onderwerp praten. In eerste instantie reageert de kunstenaar heel erg afwijzend, maar toch blijkt hij geïnteresseerd en langzaamaan groeit er voorzichtig een band tussen Roos-Anne en de kunstenaar.  Ze mailen bijna elke dag en vertellen elkaar veel wat er vandaag is gebeurd en waar ze mee zitten. En over de 3 kabouters die de kunstenaar had in zijn hoofd. Die hem soms uitlachten of juist moed gaven. Tot haar moeder erachter kwam. Die verbiedt Roos-Anne elk contact. Roos-Anne was eerst stiekem aan het mailen met de kunstenaar. Maar haar moeder merkte dat ze heel veel in haar kamer was en achter haar laptop zat. Toen ging die moeder een keer kijken wat ze aan het doen was op haar laptop en zag dat ze aan het mailen was met die man. Die moeder werd woedend. Waarom mail je met die oude man en ik wil dat je niet meer met hem mailt wat denk je wel niet Roos-Anne! Toen heeft ze de laptop van Roos-Anne kapot gegooid. Roos-Anne was erg verdrietig maar ging zeker niet stoppen met mailen want ze wist bijna zeker dat ze haar opa had gevonden. Ze ging stiekem ergens anders mailen.  Ze ging op een dag naar het huis van haar opa heen maar durfde niet aan te bellen. Dus is ze weer naar huis gegaan. Haar moeder wou verhuizen naar een ander land en toen was de keuze of ze mee ging of dat ze hier bleef en dan bij iemand zal gaan wonen. Ze wou bij haar grootvader gaan wonen. Op een dag toen die moeder weg ging zei ze tegen Roos-Anne dat ze van een ding spijt had en dat is de dag dat ze haar niet had laten adopteren. Dat kwam heel erg hard aan bij haar en ze rende weg, naar de zee tot dat ze weer een beetje tot rust kwam. Ze moest een time-out . Hoe lang die duurt? Daar had ze geen idee van en het kon haar ook niet schelen. Ze pakte haar tas in en pakte de bus en mailde haar grootvader dat hij broodjes moest gaan kopen en dat ze om een uur samen een broodje zou gaan eten..

http://www.pluizuit.be/100926/Timeout.htm

 

 

3.Over de auteur

 

Dolf Verroen:

Hij is geboren in Delft op 20 november 1928. Hij moest van zijn ouders vroeger op zwemmen hij vond zwemmen heel fijn en hij kon het heel hard. Hij zwemt nu nog steeds heel graag. Hij vond opletten op school moeilijk maar hij kon goed verhalen schrijven. Daarom is hij ook schrijver geworden. Schrijven vind hij het leukste wat er is en hij kan er van leven. Hij krijgt er soms ook prijzen voor.

http://www.dolfverroen.nl/Over%20Dolf.html

 

Hanneke de Jong :

Hanneke de Jong is op 18 juni 1952 in Oldetrijne geboren. Toen ze drie jaar was, ging het gezin in Sint Nicolaasga wonen; haar vader werd daar hoofd van de lagere school. Hanneke volgde de voetsporen van haar vader en werd ook onderwijzeres. Later begon ze boeken te schrijven.

http://www.leopold.nl/web/Schrijver-tekenaar/Auteurpagina/Hanneke-de-Jong-2.htm

 

4. Over het boek

 

 

Beantwoord de volgende vragen:

 

  1. Op de voorkant van het boek staat een meisje die aanklopt bij een huis ik denk dat dat meisje Roos-Anne is en dat ze daar aanklopt bij haar grootvaders huis.
  2. Het boek is niet speciaal aan iemand opgedragen.
  3. De hoofdpersonen uit het boek zijn Roos-Anne ze is een meisje die duidelijk is en zelfverzekerd. En ook de grootvader van Roos-Anne is ook duidelijk en ook zelfverzekerd dus die is precies het zelfde als haar.
  4.  De plaatsen die voorkomen in het boek is meestal achter de computer want ze mailen elkaar elke keer. Ook een keer op het strand als ze helemaal gek word omdat ze toen naar het strand ging om haar boosheid weg te laten gaan dat was op het laatst en daar lijkt het een beetje verlaten daarom denk ik dat de schrijver daar voor gekozen heeft.
  5. Het boek staat in chronische volgorde het is gewoon een normale tijdsvolgorde.
  6. Het boek is in een ik perspectief geschreven.
  7. Het boek heeft een gesloten einde want je weet waar ze nu is en dat ze daar wel voorlopig wel blijft. En wat er verder gaat gebeuren en daar ben je wel benieuwd naar.

 

 

 

 

 

 

5. Leeservaringen

Onderwerp.

Het onderwerp spreekt mij niet heel erg aan maar het leek mij  wel een leuk boek om te lezen. Het verhaal heeft mij geen nieuwe kanten van het onderwerp laten zien. Ik ben door het verhaal ook niet anders gaan denken. Uit het verhaal is wel uitgekomen van wat ik van te  voren dacht namelijk dat ze die opa zal gaan ontmoeten. Ik heb niet eerder over die onderwerp gelezen maar het was wel leuk.

 

 

Gebeurtenissen:

Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien. Er zit ook genoeg tempo in het verhaal. Het gaat ook vooral om de gevoelens van de personages. De gebeurtenissen hebben geen indruk op mij gemaakt. De gebeurtenissen zijn wel geloofwaardig want het zal best in het echt gebeurd kunnen zijn. De gebeurtenissen zijn niet herkenbaar. Ook zijn de gebeurtenissen niet voorspelbaar. In het verhaal staan geen gebeurtenissen die ik graag mee zou willen maken.

 

Personages:

De hoofdpersoon is niet iemand die voor mij gaat leven ik denk dat dat komt doordat ze eigenlijk de hele tijd aan het mailen zijn. Ik kan me wel goed verplaatsen in de personages omdat je veel over hun gevoelens komt te weten. Geen van de personages heeft mij beïnvloed. Het gedrag van de personages heeft mij niet aan het denken gezet.  Ik vind de beslissing van die moeder raar dat ze zomaar naar het buitenland wilt verhuizen.

 

Bouw:

Ik vind dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen. Het verhaal is niet spannend opgebouwd want er gebeurde geen spannende dingen in het verhaal. Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw. Het verhaal heeft een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen. Het is wel een plezierig slot want ze heeft eindelijk haar opa ontmoet.

 

 

 

Taalgebruik:

Het verhaal is makkelijk om te lezen het taalgebruik is goed te begrijpen. De zinnen zijn makkelijk te lezen en het bevat weinig moeilijke woorden. Er zitten heel veel dialogen in het verhaal het hele verhaal door want ze mailen elke keer met elkaar. Dat vond ik niet plezierig want het werd op een geven moment nogal saai dat ze niet met elkaar in het echt spraken maar alleen via de computer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Recensie en eigen mening

Trof dit boek gisteren in de bibliotheek bij de sprinters aan en de korte inhoudsopgave sprak me wel aan. Even de eerste pagina's bekeken en meteen meegenomen.
Leest prettig weg :het hele verhaal bestaat uit de mailtjes tussen Roos-Anne en de oude heer. Ik heb het boekje in een avond uitgelezen, dus het was boeiend genoeg.
Ik vroeg me wel steeds af: is dit nu een boek voor volwassenen of is het een zogenaamd "C-boek" voor de oudere jeugd? Toen ik het boek vervolgens op Dizzie wilde zoeken en moest toevoegen, bleek het inderdaad als een kinderboek ingedeeld te zijn, voor de leeftijd 13-15.
Ik vond het taalgebruik van deze Roos-Anne (15 jaar) helemaal niet conform haar leeftijdsniveau, maar ik heb in mijn directe omgeving geen meiden van 15, dus ik kan me daarin vergissen. Bovendien is Roos-Anne, door de omstandigheden, wel vroeg volwassen geworden, vrees ik.
Het verhaal is geloofwaardig en de situatie van Roos-Anne bijzonder triest.
Ik vond het een aanrader.
Voor meiden (en vrouwen) van elke leeftijd!

http://www.dizzie.nl/b_32890_Time-out.php

leest prettig weg> klopt, het is makkelijk te begrijpen  je wilt steeds weten hoe het verder gaat.

 Geloofwaardig>Ja, het wordt  goed en op een mooie manier verteld, dat het dus geloofwaardig over komt.

Boeiend> ja, het verhaal sprak mij heel erg aan omdat het mooi geschreven was en ook duidelijk en je bent ook elke keer benieuwd wat er verder gebeurd.

 

Roos-Anne ziet tot haar grote verbazing een kunstenaar op televisie die dezelfde zeldzame familienaam heeft als zijzelf. Haar moeder is niet getrouwd en heeft nooit iets willen vertellen over haar vader. Zou deze man haar opa zijn? Roos-Anne besluit hem te mailen. Aanvankelijk reageert de man afwijzend. Maar Roos-Anne houdt vol en de man toont steeds meer interesse. Langzaamaan groeit er een band tussen hen beiden en Roos-Anne kan al haar frustraties over haar moeder bij hem kwijt. Wanneer haar moeder haar betrapt, verbiedt ze elk verder contact met haar opa. Maar voor Roos-Anne is dit een aanzet om juist verder te gaan. Wanneer het thuis helemaal fout gaat, zoekt ze haar opa zelfs op en vraagt of ze niet bij hem mag komen wonen.
De verhouding van Roos-Anne met haar moeder is heel slecht. De vrouw doet zelfs uitspraken zoals: "Ik heb maar van één ding spijt en dat is de dag dat ik je niet heb laten aborteren." Dit moet afschuwelijk klinken in de oren van een puber.
Dit verhaal is opgebouwd als een moderne versie van een briefwisseling. Dit gebeurt nu online. Het verhaal is tot stand gekomen door de briefwisseling tussen de twee auteurs. Wat de ander in zijn/haar hoofd had, wisten ze niet. Dit maakt het zo spannend, ook voor de auteurs.

Hilde de Boeck

http://www.pluizer.be/kinderboeken-jeugdboeken/time-out

moderne versie > ja, dat vind ik ook. Mailen is een moderne versie van briefwisseling en dat laat gelijk zien dat het boek niet erg oud is.

Spannend> ja, je weet niet wat er elke keer verder gaat gebeuren en omdat ze alleen maar mailen moet je soms even wachten tot dat iemand terug mailt en dan word het soms wel spannend.